AUTOSCOPE
Λυπούμαστε βαθύτατα που σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατο Κ. Δημήτριου Πατρίκη τον Μάρτιο του 2020.
Η ιστοσελίδα του θα παραμέινει διαθέσιμη ως έχει για όσο διάστημα το επιτρέψει ο πάροχος.
Για όσους θα ήθελαν να επικοινωνήσουν σχετικά με επαγγελματικά θέματα ή εκρεμμότητες που μπορεί να υπάρχουν παρακαλούμε στείλτε μύνημα στο autoscope.request@gmail.com .
Διάγνωση
Νέο διαδικτυακό σεμινάριο για τον παλμογράφο
Εδώ θα διαβάσετε τις θέσεις και τις απόψεις της ένωσης Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (ACEA) σχετικά με το βαθμό πρόσβασης στα δεδομένα των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονται μετά το 2018.
Ας υποθέσουμε ότι ως αυτοκινητοβιομηχανία θέλεις να κατασκευάσεις αυτοκίνητα πόλης με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά τα συμβατικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων είναι ογκώδη και βαριά. Τότε τι κάνεις; Τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων αυτοματοποιούνται κανονικά. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια καλή λύση, επειδή o κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καινούργιο τύπο αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιεί το ίδιο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Το μόνο που πρέπει να προσθέσει, είναι ένα τμήμα Mechatronics, το οποίο θα ελέγχει τον συμπλέκτη και τα γρανάζια, όπως είναι το σύστημα Bosch Easytronic F13/5, και να το μεταβάλει σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οπότε το πρόβλημα επιλύθηκε, έτσι δεν είναι;
Τι είναι αυτό που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα;
Όπως όμως αποδείχθηκε, αυτή η αλλαγή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Με το σύστημα Mechatronics είναι δύσκολο να ελεγχθεί η λειτουργία του συμπλέκτη ομαλά, χωρίς να γίνει ζημιά στο δίσκο του συμπλέκτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος TCU (Μονάδα Ελέγχου Μετάδοσης) του συστήματος, δεν μπορεί να αισθανθεί αυτό που νιώθουν οι άνθρωποι όταν απελευθερώνουν το συμπλέκτη. Επιπλέον, ο εγκέφαλος TCU τοποθετείται σε μια περιοχή που υποφέρει από πολλές αυξομειώσεις θερμοκρασίας και κραδασμούς, και αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές βλάβες. Ένα άλλο πράγμα είναι, ότι το σύστημα αποτελείται από πολλά κινούμενα μέρη και όπως είναι αναμενόμενο, ό,τι κινείται, μπορεί να υποστεί βλάβη πιο εύκολα. Είναι λοιπόν μια μεγάλη πρόκληση για τους μηχανολόγους σχεδίασης να διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα λειτουργεί με αξιόπιστο τρόπο.
Ας αρχίσουμε πρώτα από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που κάνουμε, όταν βλέπουμε οπτικά τα εξαρτήματα για τα οποία το συνεργείο έχει συμπεράνει ότι το εξάρτημα, δηλαδή ο εγκέφαλος TCU, είναι ελαττωματικός:
Συμπλέκτης/πλάκα πίεσης
Ο συμπλέκτης αρχίζει να φθείρεται από τη στιγμή της τοποθέτησης, οπότε είναι καλό να ελέγξετε πρώτα την κατάσταση του συμπλέκτη και της πλάκας πίεσης, πριν αρχίσετε να ελέγχετε το συγκρότημα του κιβωτίου ταχυτήτων. Επειδή ο συμπλέκτης ελέγχεται αυτόματα, ο οδηγός δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο συμπλέκτης αρχίζει να δείχνει σημάδια φθοράς ή έχει χειρότερη απόδοση. Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων εμφανίζει τα συμπτώματα της βλάβης «ξαφνικά».
Υδραυλικά υγρά
Επίσης, ο έλεγχος και η αντικατάσταση (όταν απαιτείται) του υδραυλικού υγρού δεν είναι περιττή πολυτέλεια. Σε πολλές περιπτώσεις έχει συμβεί το γεγονός ότι το σύστημα δεν έχει συντηρηθεί για χρόνια, και μετά από ένα καλό καθαρισμό, πλύση, αντικατάσταση των υγρών και εξαέρωση, το πρόβλημα λύθηκε. Η πλύση και η εξαέρωση του υδραυλικού κυκλώματος παρέχει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα: είναι εύκολο να εντοπιστούν πιθανά ελαττώματα που έχουν σχέση με την αντλία του συμπλέκτη (βλέπε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες). Η διαδικασία εξαέρωσης που γίνεται στο επισκευαστικό κέντρο είναι τόσο λεπτομερής, ώστε κατά τον έλεγχο του ενεργοποιητή του συμπλέκτη, τα ελαττώματα να διακρίνονται με σχετική ευκολία. Συχνά ο ενεργοποιητής είναι (εν μέρει) ελαττωματικός.
Αισθητήρας στροφών
Η εμπειρία διδάσκει ότι καλό είναι πριν από άλλες ενέργειες να προηγηθεί ένας έλεγχος του αισθητήρα στροφών. Αυτός πρέπει να λειτουργεί κανονικά και να είναι γνήσιας προέλευσης. Οι ελαττωματικοί αισθητήρες στροφών εμφανίζονται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στον πίνακα οργάνων το γνωστό 'F'. Ας υποθέσουμε ότι θα αποσυναρμολογήσετε ολόκληρο το κιβώτιο ταχυτήτων, θα στείλετε τον εγκέφαλο TCU για επισκευή ή θα ψάξετε για κάποιο μεταχειρισμένο μπαίνοντας και στη φασαρία της βασικής ρύθμισης και στη συνέχεια θα ανακαλύψετε ότι το πρόβλημα προκαλείται μόνο από έναν απλό αισθητήρα.
Εκτός από όλα αυτά τα εξωτερικά ελαττώματα, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο το συγκρότημα MECHATRONIC. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, στην οθόνη θα εμφανιστεί το 'F' και το κιβώτιο ταχυτήτων είτε θα αλλάζει τις σχέσεις πολύ άσχημα ή δεν θα μπορεί να αλλάξει ταχύτητα. Τα συστήματα σε γενικές γραμμές αποτελούνται από τρία μέρη: το Easytronic, τον Επιλογέα Ταχυτήτων και το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων. Κάθε τμήμα εμφανίζει τα δικά του ελαττώματα, τα οποία είναι όλα αρκετά διαφορετικά:
Easytronic
Easytronic λέγεται το μέρος του συγκροτήματος που ελέγχει τον συμπλέκτη. Αποτελείται από τον εγκέφαλο TCU, ένα ενεργοποιητή του συμπλέκτη και ένα ηλεκτροκινητήρα. Κάθε μέρος, όπως είπαμε, έχει τα δικά του ελαττώματα. Ευτυχώς, για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια ποιοτική λύση.
Οι κωδικοί βλάβης που ακολουθούν είναι αυτοί που εμφανίζονται συχνότερα:
P1607 – Σφάλμα Ελέγχου Θέσης Ενεργοποιητή Συμπλέκτη
P1609 – Αισθητήρας Θέσης Ενεργοποιητή Συμπλέκτη
P1700 – Απροσδιόριστη Βλάβη Κιβωτίου Μετάδοσης (Αποτυχία Ουδέτερης Θέσης)
Επιλογέας Ταχυτήτων
Ο Επιλογέας Ταχυτήτων (γραναζιών) – που δεν πρέπει να συγχέεται με το μοχλό ταχυτήτων - κάνει κυριολεκτικά ό,τι λέει το όνομά του: Επιλέγει τις σχέσεις εμπλέκοντας τα κατάλληλα γρανάζια. Αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι ελέγχονται από τον εγκέφαλο TCU που βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα Easytronic. Έτσι, στην πραγματικότητα ο Επιλογέας Ταχυτήτων (γραναζιών) δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό στοιχείο, αλλά ένα τμήμα του πλήρους συστήματος Easytronic που συναρμολογήθηκε χωριστά. Αυτό καθιστά κάπως περίπλοκο το όλο θέμα, επειδή μερικές φορές ο όρος Easytronic χρησιμοποιείται για να υποδείξει ολόκληρο το σύστημα και άλλες φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τμήμα που περιέχει τον εγκέφαλο TCU. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ των όρων “Επιλογέας Ταχυτήτων” και “επιλογέας ταχυτήτων” (μοχλός ταχυτήτων, εντάξει;), το χάος είναι πλήρες!...αλλά θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε αυτή τη χαοτική και παράλογη ιστορία: Easytronic = μόνο το στοιχείο με τη μονάδα TCU και τον έλεγχο του συμπλέκτη. Επιλογέας Ταχυτήτων = οι ηλεκτροκινητήρες που ελέγχουν τα γρανάζια. Μοχλός Ταχυτήτων = μοχλός ταχυτήτων, επομένως δεν υπάρχει Επιλογέας Ταχυτήτων!
Έτσι…όλα είναι ξεκάθαρα, σωστά; Τώρα ας δούμε ποια είναι τα ελαττώματα του Επιλογέα Ταχυτήτων:
Πιθανότατα δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι ηλεκτροκινητήρες του επιλογέα ταχυτήτων είναι μερικές φορές ελαττωματικοί. Αυτό το εξάρτημα υποβάλλεται σε υψηλά φορτία και κάνει ένα ανυπολόγιστο αριθμό κινήσεων, προκαλώντας το ηλεκτρικό μοτέρ να δείχνει σημάδια φθοράς, αρκετά γρήγορα. Μπορεί να προκαλέσει αυτή η φθορά κωδικούς σφάλματος; Βεβαίως και μπορεί, αλλά σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και εντοπίσατε έναν από τους παρακάτω κωδικούς σφάλματος, το πρόβλημα δεν προκαλείται πάντα από τον επιλογέα ταχυτήτων. Σύμφωνα με στατιστικές επώνυμων κέντρων επισκευής/ανακατασκευής, πολύ συχνά παραλαμβάνουν Επιλογείς Ταχυτήτων προς επισκευή, για να διαπιστωθεί μετά από τον έλεγχο ότι το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί (ένα μηχανικό ελάττωμα) στο ίδιο το κιβώτιο ταχυτήτων. Ακολουθούν οι σχετικοί κωδικοί βλάβης:
P1728 – Μηχανική Βλάβη Μοτέρ Αλλαγής
P1729 – Ηλεκτρική Βλάβη Μοτέρ Αλλαγής
P1730 – Βλάβη Ελέγχου Γραναζιού
P1740 – Βλάβη Ενεργοποιητή Κιβωτίου Ταχυτήτων (εμφανίζεται συχνά με τον P1728)
Μοχλός ταχυτήτων
Μερικές φορές ο μοχλός ταχυτήτων προκαλεί παράξενες δυσλειτουργίες. Ο μηχανισμός δεν είναι 100% μηχανικός, όπως συμβαίνει με τα τυπικά χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων. Ο μοχλός λειτουργεί τα γρανάζια στέλνοντας ένα σήμα στη μονάδα TCU μέσα στο Easytronic. Μπορούμε να θεωρήσουμε το μοχλό ταχυτήτων περισσότερο ως κάποιο είδος χειριστηρίου (joystick). Ο τύπος του σήματος εξαρτάται από τη θέση του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων. Όταν το σήμα του μοχλού δεν φτάνει στον εγκέφαλο TCU, τότε μπορείτε να φανταστείτε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε,. Τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα; Πολύ συχνά, οι επαφές των διαφόρων θέσεων λειτουργίας ταχύτητας (R, N, D ...) έχουν ζημιά.
Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάνε στραβά. Για να βρεθεί η σωστή λύση πρέπει να γίνει μια σωστή διάγνωση υπό τις κατάλληλες συνθήκες…
Ανακατασκευή: η διαδικασία
Εδώ περιγράφεται μόνο η διαδικασία που ισχύει για το Easytronic και εφαρμόζεται από το μεγαλύτερο Κέντρο Επισκευής/Ανακατασκευής ηλεκτρονικών μονάδων της Ευρώπης.
Επειδή είναι γνωστό ότι πολλά εξαρτήματα Bosch του Easytronic F13 / 5 μπορεί να αποδειχθούν ελαττωματικά, τα προηγμένα και σοβαρά επισκευαστικά κέντρα δεν επιδιορθώνουν μόνο το πρόβλημα αλλά οδηγούν το Easytronic μέσα από όλη τη διαδικασία ανακατασκευής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εγκέφαλος TCU, ο ενεργοποιητής του συμπλέκτη και ο ηλεκτροκινητήρας ελέγχονται χωριστά. Κατά προτεραιότητα, πριν ανοιχτούν τα εξαρτήματα καθαρίζονται. Μετά από τον καθαρισμό, ακολουθούν οι ξεχωριστές διαδικασίες.
1. TCU
Η μονάδα TCU έχει πολλαπλά κρίσιμα σημεία. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται προληπτικά όλα τα ύποπτα και αδύναμα σημεία, είτε είναι ελαττωματικές οι μονάδες TCU είτε όχι.
2. Ενεργοποιητής συμπλέκτη
Ο ενεργοποιητής συμπλέκτη, που ονομάζεται μερικές φορές και “αντλία συμπλέκτη”, μπορεί να αρχίσει να διαρρέει ή να κολλάει. Όταν η επισκευή δεν είναι πλέον δυνατή (συνήθως δεν είναι), φυσικά θα αντικατασταθεί από ένα καινούργιο εξάρτημα.
3. Ηλεκτροκινητήρας
Ακριβώς όπως και με τη μονάδα TCU, είναι γνωστό στα σοβαρά κέντρα ανακατασκευής ότι ο ηλεκτροκινητήρας έχει πολλαπλά κρίσιμα σημεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το εξάρτημα πρέπει να περνάει από μια τυποποιημένη διαδικασία ώστε να ελέγχονται όλες οι αδυναμίες.
Άλλες σχετικές πληροφορίες
Ολοκληρώνοντας, θα αναφέρουμε πιο κάτω σε ποια οχήματα OPEL συναντούμε το Easytronic F13/5:
Corsa C – έτος παραγωγής 2000 – 2006
Corsa D – έτος παραγωγής 2006 – 2015
Vectra C – έτος παραγωγής 2005 – 2009
Astra H – έτος παραγωγής 2004 – 2009
Meriva A – έτος παραγωγής 2003 – 2010
Zafira B – έτος παραγωγής 2005 – 2011
Κανονική συντήρηση
Η επίδραση της ανεπαρκούς συντήρησης του αυτοκινήτου είναι πολύ υποτιμημένη. Ο έλεγχος του συμπλέκτη γίνεται υδραυλικά και λαμβάνει το υγρό του από τη δεξαμενή του υγρού φρένων. Όταν το υγρό φρένων είναι μολυσμένο, δεν επηρεάζει μόνο το σύστημα των φρένων αλλά και το σύστημα του συμπλέκτη (και συνεπώς και τον ενεργοποιητή συμπλέκτη!). Ειδικά οι τσιμούχες λαδιού δεν έχουν αντοχή σε αυτή τη μόλυνση.
Η αποσυναρμολόγηση του συγκροτήματος
Η διαδικασία (απο-συναρμολόγησης) είναι τόσο περίπλοκη ώστε να απαιτούνται οδηγίες για να γίνουν όλες οι ενέργειες όπως προβλέπεται από τους κατασκευαστές. Προς το παρόν θα πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποσυναρμολογείται ο ενεργοποιητής του συμπλέκτη (αντλία συμπλέκτη) και να μην αποστέλλεται για επισκευή μαζί με άλλα εξαρτήματα εφόσον λειτουργεί σωστά, επειδή είναι πολύ ευαίσθητος στις ζημιές κατά τη μεταφορά.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.actronics.eu/
Καθώς πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους της πρίζας διάγνωσης OBD, το μέλλον της αυτό-διάγνωσης των αυτοκινήτων γίνεται αβέβαιο. Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων με τις αποφάσεις που παίρνουν, θέτουν προκλήσεις στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις επισκευής, που με κάποιο τρόπο (με ποιον άραγε;) θα πρέπει να απαντηθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλότητα σε αυτό τον χώρο της αγοράς.
Αισθητήρας Θερμοκρασίας Καυσαερίων
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΠΟΤΕ, η μοναδική ηλεκτρονική συσκευή για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο που υπήρχε σε ένα αυτοκίνητο, ήταν ένα ραδιόφωνο AM με λυχνίες κενού και ένα μηχανικό δονητή τροφοδοσίας. Σήμερα, το το σύγχρονο αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με όλα τα είδη ηλεκτρονικών συσκευών και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών διαφόρων μορφών. Τα υποσυστήματα ελέγχου του οχήματος επικοινωνούν τώρα μέσω πολλαπλών δικτύων, τόσο ενσύρματων όσο και ασύρματων όπως είναι οι συσκευές επικοινωνιών Bluetooth, Wi-Fi, τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετς, που έχουν γίνει πλέον ένα βασικό χαρακτηριστικό των οχημάτων.
Αυτή η νέα σειρά άρθρων εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση υιοθέτησης των επικοινωνιών από την αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης, ρίχνει μια ματιά στις εξελίξεις που θα δούμε στο άμεσο μέλλον. Ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός με γνώμονα την αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες τομείς για την ηλεκτρονική. Το περιβάλλον του αυτοκινήτου είναι εξόχως εχθρικό για τις ηλεκτρονικές συσκευές και την μεταξύ τους επικοινωνία με αρνητικούς παράγοντες να είναι η υπερβολική θερμότητα, οι δονήσεις και οι ακαθαρσίες. Η βασική πηγή τροφοδοσίας των αυτοκινήτων, η γνωστή μας από παλιά και μέχρι σήμερα μπαταρία των 12 V, θέτει σαφώς, σοβαρούς περιορισμούς και έχει μειονεκτήματα. Για τον εξοπλισμό των επικοινωνιών, τα παράσιτα και οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI) που παράγονται από ανταγωνιστικές τεχνολογίες, απαιτούν ειδικές μεθόδους και σχεδιασμό με συμβιβασμούς.
Τα άρθρα που μπορείτε να επιλέξετε πατώντας πάνω στα παρακάτω links, θα σας δώσουν μια επισκόπηση των υποσυστημάτων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται στα σημερινά οχήματα. Επιπλέον, θα σας χρησιμεύσουν ως εισαγωγή στα υποσυστήματα επικοινωνιών που έρχονται όπως είναι τα ADAS (προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού), V2V (επικοινωνία οχήματος με όχημα)/ V2X (επικοινωνία οχήματος με τα πάντα), και τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
Ο στόχος αυτής της ενημέρωσης είναι να σας παρουσιάσει μια επισκόπηση της τεχνολογίας επικοινωνιών των αυτοκινήτων, προσφέροντας μια προοπτική της "μεγάλης εικόνας" και να σας δώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο των επικοινωνιών και τη σημασία τους. Επίσης εξηγούν το πώς λειτουργούν τα περισσότερα συστήματα. Σκεφτείτε το ως μια εισαγωγή στις τεχνολογίες για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, ή ως μια προετοιμασία για όσους τελικά μπορεί να αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτά τα υποσυστήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το υλικό που περιέχεται στα άρθρα είναι αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα που γράφονται αυτά τα κείμενα. Ωστόσο, η βιομηχανία των αυτοκινήτων και της ηλεκτρονικής είναι δυναμικοί παραγωγικοί τομείς που αλλάζουν συχνά και με ταχύτητα. Για να είστε ενημερωμένοι, συνεχίστε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής των σύγχρονων οχημάτων επισκεπτόμενοι τακτικά τους σχετικούς ιστότοπους των κατασκευαστών και των προμηθευτών τους.